2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
sipos.transindex.ro

EGY PAPÍRBLOGGER FELJEGYZÉSEI

Az Auróra cukrászsütik támadása

Sipos Géza utolsó frissítés: 13:46 GMT +2, 2007. szeptember 27.

Szegény Gombóc Artúr kalandjai a kereskedelemmel: taxirendelés messengeren, hogy működik a suggestive sell és a sell-up, és egy reklám, ami kibírt hetven évet [60-as évekbeli cégtáblákkal illusztrálva]


Kakaós tekercsből gyártott gépfegyverek és őzgerinc-sütiből készült, nagy kaliberű ágyúk kerek, szögletes, töltött, töltetlen, tejes-meggyes, fahéjas, narancshéjas, fekete és fehér csokoládé-lövedékekeket, marcipán-kartácstüzet, habosroló-gránátokat és fagylalt-pergőtüzet zúdítanak az ellenségre (főparancsnok ellentengernagyi rangban: szegény Gombóc Artúr).

A csapatok átlagéletkora hét év, nagyon elszántak, fő fegyverük a jól fejlett rágószerv, kisvillával-kiskanállal kiegészítve; az ellenfél csupa gyomorbajos, cukorbeteg, ványadt, fogyókúrázó, kalóriatáblázatokkal védekező felnőtt.

Valami szürrealista látomás járhatott egy temesvári cukrászda tulajdonosainak a fejében, miközben műintézményüket Aurórának nevezték el. Merthogy a cári orosz haditengerészet hasonnevű nagycirkálója ágyújánek hangjára indult meg 1917-ben a forradalmárok Téli Palota elleni ostroma. A cukrászda szlogenje a hetvenes évek hiánygazdaságos reklámvilágából köszön vissza: "un comert civilizat intr-un cadru adecvat" – civilizált kereskedés a megfelelő környezetben. Huh, de belelkesedtünk: még rímel is.

De lehet, csak arra akartak célozni, a cukrászok korán kelnek (mit sütsz, kis szűcs? sós húst sütsz, kis szűcs? – hopp, ez már egy másik kézműves szakma), s egy pohár parféval áldoznak Hajnal istennőnek.

***

Hajnali hat óra, enyhén szédelegsz az éjszakai utazástól, sürgős kávé-beöntésre van szükséged, és amellé ennél is valamit. Erre a képletre az időpontot tekintve csak a McDonald's a megoldás. Kitartó kopogással, lelkiismeretfurdalástól gyötörve felébreszted a békésen és holtfáradtan alvó ügyeletest a kiszolgáló ablakocska mögül. Miközben sül a szendvicsed, éppen belátsz a pult mögé, ahol csini kis táblácska magyarázza a felszolgálóknak, hogyan kell viselkedni:

"Alkalmazza a suggestive sell és a sell-up módszereket. Csomagolja be a rendelést, mondja el, hogy mi van benne, köszönje meg a vásárlást és biztassa visszatérésre a vevőt".

Mint később kiderül, az anglicizmusokkal zsúfolt román szövegben a suggestive sell és a sell-up az az, mikor a Big Mac mellé rád akarják sózni a sültkrumplit, a másik módszer meg az étlap szezonális elemeinek eladására hivatott – pl. Big Tasty csak itt és most (értsd: az összes McDonald's-ban világszerte) csak ennyiért (később olcsóbb lesz, mikor már nem számít újdonságnak).

Hajnali hat óra tíz perc. Az ügyeletes eladó becsomagolja, amit húsz másodperc múlva ki fogok pakolni, megköszöni és becsukja az ablakot. Az extra termékek sugalmazása kimarad. Sebaj, kel fel a nap, kapirgálnak a galambok, tökéletes kihaltság, nagyvárosi idill, és egy nap csak jó lehet, ahol már kora reggel ismereteid tárházát bővítetted.
***

Miért népszerűbb termék az azonnali üzenetküldők piacán Romániában a Yahoo Messenger? – Magyarországon például a Microsoft-féle MSN Messenger a menő. A végtelen univerzumban elképzelhetők olyan világok, ahol fordított a helyzet, és ennélfogva végtelen számú válasz lehetséges a kérdésre; de a miénkben például az a felelet, hogy Romániában – pontosabban Marosvásárhelyen – taxit is lehet rendelni messengeren.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!