2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
sipos.transindex.ro

A VAGÁNYSÁG KULTUSZA A HAZAI KULTÚRÁBAN

Verespatak és egy zöld cipőfűző

Sipos Géza utolsó frissítés: 14:36 GMT +2, 2006. november 7.

A zöld szempontból aggályos beruházást ellenezni és támogatni egyaránt 'vagány', ígyhát könnyű a dolga a Verespatak helyett a tudatokat szondáztató RMGC-nek.

Van valami automatikusan tréfás abban, hogy csak azért kerül egymás mellé a lexikonban a Vág, Vaganova Agrippina Jakovleva, a vágány, Vágáshuta, Vágó Béla, Vágó József, Pierre Vago, a vágómadárfélék és a vagotonia, mert magyar nyelven történetesen a v-a-g hangsorral kezdődnek. Az alábbiakban a 'vagány' kategóriáját vesszük sorra egy példán keresztül, mert kimaradt a szaknévsorból, akárcsak a 'baró', a 'fasza', a 'menő', a 'kafa', a 'profi' és a 'tuti'.

Ellenzékinek lenni mindig vagányabb, mint besorolni, és ha úgy vagyunk ellenzékiek, hogy lényegében nem vagyunk azok, az szociálpszichológiailag és a magunk lelki egészsége szempontjából is a legkafább megoldás: viselkedésünk ellenzéki rétege bizonyos, jól körülírható társadalmi státuszt biztosít, miközben nem kell elvetnünk a konvencionális életmód nyújtotta előnyöket sem.

Vegyünk például a neohippi-neopunk (ezek eléggé összecsúsznak) öltözködés egyik alapelemét, a vastag, színes cipőfűzőt. Olcsó, könnyen beszerezhető, az anyánk valószínűleg nem építi be a ruhatárába, márcsak azért sem, mert a magassarkúba nincs is hova befűzni.Kortársaink többsége viszont használja, lecserélve a márkatudatosan beszerzett cipő fűzőjét – ez kábé olyan szintű "perszonalizáció", mint amikor válaszhatunk, hogy a mailjeink háttérképe sima fehér, pink vagy halványzöld legyen. Erre a szintű perszonalizációra számítanak többek között olyan nemzetközi zöldszervezet-márkák is, mint a Greenpeace. A magukat az atomerőmű-építés ellen a vasúthoz láncoló aktivisták képe – noha ők többnek gondolják az akciót egy jó kis bulinál – nagyon vonzó minta.

Zöldnek lenni trendi, akárcsak drum-n'-base partikra járni, néha füvezni vagy blogot indítani. És mivel trendi dolog, reflektálatlan gesztus marad: elég kinyilvánítani valami egyértelmű vizuális jellel, aztán annyi.


Romániában a "zöldnek lenni" jelenleg a verespataki

aranykitermelés leszavazását jelenti. A beruházás valóban több szempontból aggályos. Ámde azt elmagyarázni, hogy a nagybányai 2001-es szennyezésért felelős Transgold, egy ausztrál postafiókcég, az Esmeralda itteni vállalkozása gyakorlatilag mára nyom nélkül felszívódott; vagy azt, hogy a környezetvédelmi szempontokon túl eléggé kockázatos egy vidéken évtizedeken keresztül csak egyféle ipart működtetni (mert mi lesz utána?), szóval mindezt elmagyarázni, ez két kanyarral több, mint amit egy kampány elbír.

Kell egy jelszó: Mentsétek meg Verespatakot! Nem túl szerencsés megfogalmazás, szebben hangzana a többes szám első személy, de mindegy, hiszen hosszú ideig működött is – amíg a kitermelésben érdekelt kanadai Gabriel Resources és leányvállalata, az RMGC bénázott. Aztán egy baró PR- és reklámirodát bízott meg az ellentámadással, és előjött a jelszóval: Megmentjük Verespatakot (melyet a diktatúra felelőtlen bányaipara kiszipolyozott). Hiszen ott van az a vagyon a föld alatt, miért ne bányásszuk ki? – kérdi egy öreg bányász-nagyapó az egyik reklámfilmben, és a szándékosan leegyszerűsített kérdés rendkívül hatásos.Az RMGC ezután elkezdett olyan (tömeg)rendezvényeket támogatni, melyeket a zöldek tizen-huszon-harmincéves, városi, jó középiskolát és egyetemet végzett célcsoportja is előszeretettel látogat. Az első látványos akció a TIFF filmfesztivál idei támogatása volt – az RMGC intelligensen nem törekedett a vezető támogató szerepére,


így nem okozott különösebb felfordulást.

A Man.in.Fest kísérleti színházfesztivál támogatásával már kissé mellélőtt, túltengett a szóróanyagokon az RMGC-logó. Ez is az bizonyítja, a cég akkor jár jól, ha félig-meddig a háttérbe húzódva támogat "alterosnak" számító rendezvényeket. A következő falat talán a zöld szempontokat hangoztató tengerparti fesztivál, a Mentsétek meg Vama Vechét jelszóval operáló Stufstock lesz.

Az RMGC megbízásából dolgozó PR-ügynökség felismerte, hogy "vagánynak lenni" Kelet-Európában ambivalens attitűd. Aki ellenzi a beruházást, az egyúttal pozitív értéknek tartja a multinacionális cégek hatékonyságát, merthogy rossz tapasztalatai vannak a korrupcióval átitatott állam felbomlásáról.Aki eleve pozitívnak gondolja a célracionalizált "nyugati" cégvilág működését, az valószínűleg elfogadja, hogy létezik patikatisztaságú, szennyezésmentes bányászat is (az értékkavalkádról lásd fotóriportunkat az idei Verespatak-mentő Szénafeszt ről, illetve a magyar Indymedia értékelését itt ).

"Vagánynak lenni" Romániában a polgári életvilághoz szükségesnek gondolt feltételek beszerzését is jelenti (autó, lakás, életbiztosítás stb.), melynek érdekében a "zöld" célcsoportból tízezrek dolgoznak külföldön (és ez nagyon menő). Az RMGC arra is alapozhat, hogy ez a réteg különösen fogékony a médiazajból megkomponáltsága miatt valamelyest kilógó reklámüzenetekre.


És mivel úgy látszik, a célcsoport

túlnyomó többsége elfogadja meghatározó trendként a neokonzervatív, a gazdaságot minél inkább liberalizáló (állammentesítő) gazdaságpolitika elveit, keveset akar adózni, tőkepárti, és elfogadni látszik a közszolgáltatások privatizációját is, nem lesz nehéz dolga az RMGC-nek a beruházást ellenzők csoportját egy már megnyertnek látszó helyzetből is visszaszorítani.Ahogy a zöld cipőfűzőt fel lehet venni bársonyzakóhoz, úgy lehetünk egyik nap Verespatak-ellenesek, másnap meg államiszektor-ellenesek és beruházás-pártiak, mert mind a kettő vagány, merthogy szembemegy valamivel.

Ebben az ambivalens helyzetben nem elég "az arany és a cián rossz" üzenettel operálni, mert az arany jó, ha nem kell tudnia senkinek arról, hogy a mi zsebünkben landol, és ha a cián a kémcsőként kommunikált zagytározóban marad. Az RMGC egyenlített, egy-két góllal előnyben is van a médiatérben zajló versenyben, annak ellenére, hogy újabb környezeti hatástanulmány összeállítására kötelezték. Most a környezetvédőknél van a labda, hogy megpróbálják bővíteni az üzenetükre fogékony célcsoportokat.

(A gyerekrajzos GMP/Verespatak kampány további elemei itt láthatók, illetve a Mindbombnak itt az oldala)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!