2024. február 21. szerdaEleonóra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
sipos.transindex.ro

AZONNALI KÉRDÉSEK ÓRÁJA

Miért téma az Árus-Tőkés ügy?

Sipos Géza utolsó frissítés: 00:06 GMT +2, 2006. október 11.

Hogy miért váltották le a Partiumi Keresztény Egyetem kollégiumi lelkészét, nem tudni, de az szép, ahogyan a diákok érdekeik védelmében felhasználják a webet.

Van egy történet Nagyváradon. A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Arany János Kollégiumában megszűnt a kollégiumvezető lelkészi állás. Az egyetemet és az intézményt működtető Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) azt állítja, az akkreditáció előtt álló PKE-n racionalizálás miatt kellett állásokat megszüntetni és átszervezni.

A PKE diákszervezete és a szóban forgó állást szeptember 25-ig betöltő Árus Csongor László szerint gyakorlatilag leszámolásról van szó, mert a KRE vezetője, Tőkés László püspök nem tudni miért, de mindenképp meg akart válni a munkáját egyébként jól végző kollégiumi lelkésztől. Ezért szűnt meg a szóban forgó állás; és ezért helyezte Árust a nem sok kilátással kecsegtető, szórványhelyzetű karánsebesi egyházközségbe. Árus és a diákszervezet elismeri, hogy a püspöknek joga van lelkészeket áthelyezni, de kifogásolja, hogy lépésére egyáltalán nem adott indoklást. Ez a másik verzió.


Hogy pontosan mi történt,

azt a dolog logikájából adódóan nehéz megtudni. A püspöki hivatal és a PKE piszlicsáré belügynek tekinti, és felháborodnak azon, hogy az ügy "kiment" a sajtóba. Árus Csongor László érthetően minden eszközt megragad saját egzisztenciája védelmében, és joggal sérelmezi, hogy eddig nem szerezhetett tudomást arról, pontosan mi kifogás volt a munkája ellen.

Az újságírók, médiaintézmények inkább azért veszik komolyan a témát, mert Tőkés László is érintett az ügyben, plusz retorikailag nagyon kézenfekvő analógiát találni aközött, ahogy az RMDSZ kongresszusa 2003-ban a tiszteletbeli elnökség megszüntetésével váltotta le Tőkést, és aközött, ahogy a PKE szenátusa eljárt Árus-témában.

De ez a történet maga nagyon fontos a paragrafusok, szabályok, hatáskörök és hatásköri túllépések, munkaügyi törvényi passzusok, egyházi statutumok, iktatószámok, pletykák és felháborodások mellett. Árus László ügyéről úgy szerezhettünk tudomást, hogy az eseten felháborodott diákok


témát csináltak belőle a neten.

Olyanok, akik értik a média logikáját. Fogták az ügyben keletkezett egész levélcsomót, beszkennelték, és kipakolták egy ingyenes magyarországi szerverre, online aláírásgyűjtéssel szereztek támogatókat. Azt, hogy valóban tudnak szájtot csinálni, azt nem állíthatjuk, mert a dokumentumokon kívül az https://www.emhok.extra.hu/ oldal szinte teljesen üres, jelenleg ráadásul PHP-programozási hiba miatt egyáltalán nem elérhető.

Az, hogy értik a média logikáját, az bizonyítja, hogy úgy tűnik, minden dokumentumot felraktak, ami az ügyben keletkezett, nemcsak azokat, amelyek Árus védelmében keletkeztek. A dokumentumcsomag első darabja például a volt kollégiumi lelkész levele Tőkés Lászlóhoz, melyben egy május 1-i autóbalesete körülményeiről számol be, ami úgy tűnik, okul – más értelmezés szerint ürügyül – szolgált az elmozdításához.

Nem igazán vet pozitív fényt a lelkészre, hogy azzal védekezik, azért ült egy borkóstolásról távozva autóba, mert "az a személy, aki elvállalta, hogy vezetni fog – utolsó pillanatban azon nevetséges ok miatt nem ült volán mögé, mert nem volt nála a hajtási engedélye." Majd miután "az első villanyoszlopnak nekiütköztünk (...) senkinek baja nem esett (...) Megtagadhattam volna a vérvételt is, sőt a helyszínt is elhagyhattam volna – de vállaltam tettemet". (Mint a szövegből kiderül, az ominózus kóstoláson a püspök is jelen volt.)


Korrekt, hogy ez a szöveg is publikus a weben.

Attól, hogy valaki lazán kezeli a KRESZ-t, még lehet jó pedagógiai érzékkel bíró kollégiumi igazgató és karizmatikus lelkész.

A dokumentumok közlésével olyan apró finomságok is kiderülnek, hogy Tőkés László, a püspökin kívül számos cím és rang és kitüntetés birtokosa nem diktál a titkárnőjének, hanem sajátkezű leveleket írogat; és érdekes megfigyelni, ahogy az ügyet a püspöknél felpanaszoló diákvezetők eleinte a tipikusan egyházbarokk "Isten áldását kérve további munkásságára, bízva bölcs döntésében" körmondattal zárják levelüket, majd egyre inkább felháborodva szeptember végére eljutnak a dzsentris "maradok tisztelettel"-ig.

Akármi is lesz az ügy végső kimenetele, egy biztos: a diákoknak nagyon jól fogott. Kijózanító hatású szeminárium volt, intézményszociológiából.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!