2024. február 21. szerdaEleonóra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
sipos.transindex.ro

AZONNALI KÉRDÉSEK ÓRÁJA

Gyurcsány-bizalmi: megvolt a törpszavazás

Sipos Géza utolsó frissítés: 18:24 GMT +2, 2006. október 6.

A kormányfő igyekezett úgy elhatárolódni a botrányt kiváltó őszödi beszédétől, hogy bocsika is legyen, de a lényeg is megmaradjon.

A pannon belpolitikában az utóbbi három hétben egymást követték a meglepetések: ez az adag hosszú időre elegendő mennyiség lenne. Tavasszal még mindenki arra gondolt, az év eseménye csupán annyi lesz, hogy Gyurcsány Ferenc és csapata vesztes helyzetből, 1990 óta először elérte, hogy a választók egymás után kétszer is bizalmat szavazzanak ugyanannak a kormánynak. Ez épp eléggé bombahír volt.

Az ősz elejére már mindenki belemerült annak taglalásába, hogy a hatalmas reformlendülettől mennyire száll el az ország; "konvergenciaprogram" és más bűvszavak repkedtek nap mint nap a levegőben. Ekkor kipattan az őszödi beszéd, majd randalírozók elfoglalják az MTV-t, rendszeresek lesznek a tüntetések, és az államfő finom diplomatastílusban beszól a kormányfőnek. Miért? Mert Gyurcsány csakazértsem


akar lemondani, miután oly nehezen győzött.

Nos, miután Gyurcsány sem szeptember 17-én, vasárnap, sem a rákövetkező napon nem lépett le, nyilvánvaló volt, hogy ezután sem fog. Valószínűleg nincs kedve az eddigi három után újabb hírbombával letaglózni Magyarországot, és nem szívesen vonulna be olyan magyar kormányfőként a történelembe, aki 1870 óta ötödjére önként távozik a hatalomból.

Lemondás helyett Gyurcsány politikai kibeszélőshow-t tartott, és a megalakuláskor tartott parlamenti szavazás mellé még egy közjogi biztosítékot szerzett a kormányzáshoz. Még pedig nyílt, név szerinti szavazással, ami egy kissé ciki, de hát ez van. A jómodor titkos szavazást ír elő személyi döntés esetén (az más tészta, hogy a magyar alkotmány a kormányfőre nyíltan voksoltat).

Igaz, az igazán cikis, mikor nyíltan, a parlament előtt, élő adásban bizalmat szavazunk saját magunknak, mint ahogy azt a kormányfő tette. Akárcsak a klasszikus Hupikék Törpikék-képregényben, mikor arról kell dönteni, ki lesz a törpvezér, és a szavazáskor minden törp ezt kiabálja: "Magamra szavazok! Én legyek!" (Igaz, Dulifuli akkor is ellenzéket játszott, mert azt morogta:


"Én nem szeretem a legyeket.")

A kormányfő délelőtt megtartott beszédének legfigyelemreméltóbb pontja az volt, ahogyan igyekezett úgy elhatárolódni a botrányt kiváltó őszödi beszédétől, hogy bocsika is legyen, de a lényeg azért megmaradjon – ne kelljen a széles nyilvánosság előtt visszaszívni azt a szeptember 17-i gesztust, mikor nyíltan felvállalta az egész, bizalmas körben elmondott értékelést. (A teljes péntek délelőtti expozé itt letölthető!)

Gyurcsány ma elismerte, hogy az ország gazdasági helyzetével való szembesítés "nem állja ki a nyilvánosság próbáját", és elismerte azt a kritikát, hogy "talán előbb is beszélni kellett volna, és nem pont itt, és nem pont így". "Megengedtük, hogy elhiggyék, hogy a politika felülírja a gazdaság törvényeit", célzott pártja és a választók viszonyára a kormányfő, elismerve, hogy csak azok előtt volt bátorsága teljes nyíltsággal beszélni, akiktől


"mi tagadás, politikai értelemben nem volt tartanivalóm".

"Van ok a miniszterelnököt bocsánatkérésre kérni, azt mondani, hogy személyes felelőssége van abban, ami történt. A hazugság a halogatás volt" – magyarázta Gyurcsány, aki a Canossa-járást összekötötte azzal, hogy egy hosszú kitérővel az ellenzéket, konkrétan a Fideszt is jól össze-vissza kritizálja. Az ebben elhangzottak szintén ismerősek Gyurcsány korábbi interjúiból és blogbejegyzéseiből. A lényeg: az ellenzék főereje "a hazug nyelvek politikáját" műveli.


– ez az egyes szám második személyre, pattogós tegezésre átváltó rész volt beszédének leghatásosabb retorikával felépített része. A hallgatóság azt hihette, hirtelen Balatonőszödön van, és ezúttal nem az MSZP frakciója, hanem az összes jelenlevő politikus gubbaszt a padban, amint a szigorú tanárbácsi pártállásra való tekintet nélkül jól leszidja őket.

Itt érdemes feltenni a kérdést, hogy egyáltalán miért kellett épp ilyen vehemens kirohanást tartania a kormányfőnek Balatonőszödön? Olyant, amely megvágva és kiszivárogtatva tényleg bombaként működik? Ez annál is inkább fontos, mert a zárt frakcióülés teljes hangfelvételét végighallgatva arra kapunk bizonyítékot, hogy a jelenlevők tudták, mekkora szükség van reformokra, és kisebb kritikák mellett igenis támogatták kormányfőjüket, vagyis nem úgy tűnt, mintha nagyon meg kéne győzni őket.


Akkor meg miért?

Az indulatosságra számos magyarázat született. A legfrappánsabbak: Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője szerint a beszéd "közönséges pánikreakció", amit a nemzetközi pénzpiacoktól kapott félreérthetetlen jelzés váltott ki. Konrád György író kommentárja: "Az az érzésem, hogy az őszödi záróbeszéd előtt Gyurcsány úr bedobott egy-két pohár bort. Ettől eredt meg így a nyelve." (Népszabadság, október 6. ) Ha valóban bor volt, a kormányfő és az ország azóta is issza a levét.

Gyurcsány most, a bizalmi szavazás előtt elismerte, amit több elemzésben is szemére hánytak: hogy úgy tűnik, legalább annyira meg van győződve a saját, és csak a saját igazságáról, hogy egyenesen hitbeli kérdést csinál belőle, és nem vette figyelembe, mit bírnak el a választók. "Volt bennem egy talán – utólag mondom – oktalan hitbuzgóság, egy ehhez társuló túlzott magabiztosság: menni, menni, menni előre, elővenni annyi ügyet, amennyit csak lehet. Meggyőzni a társaimat, hogy muszáj menni, meggyőzni a döntéshozókat" – mondta.

Az is bizonytalanságot okozott, hogy anélkül kerültek bizonyos kérdések a kormány elé, hogy pontosan tudták volna, milyen megoldást javasolnak. "Egyfajta túlzott reformlelkesedés és bizonyítási vágy uralkodott el a kormányon, hogy na mi most aztán megmutatjuk Magyarországnak" – gyakorolt önkritikát Gyurcsány.

Bocsánatkérésnek nagyívű ez a szöveg, viszont egyvalamit nem igazán részletezett a kormányfő. Megkapta a bizalmat, de nem pontosította, hogy a saját maga által elmondottak fényében konkrétan hol kíván módosítani politikáján. Igaza is volt – az ő helyzetében nem biztos, hogy szerencsés ígérni. Így tehát, hogy reformelképzeléseiből mit sikerült valóban keresztülvinnie, azt csak egy év múlva fogjuk megtudni.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!