2024. február 21. szerdaEleonóra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
sipos.transindex.ro

AZONNALI KÉRDÉSEK ÓRÁJA

Egy sikeres mém: miért ütős a MDF elleni sms-kampány?

Sipos Géza utolsó frissítés: 18:45 GMT +2, 2006. április 20.

"Dávid Ibolya nemzetáruló"? Megnéztük, miért olyan sikeres ez az összesküvés-elmélet a politikai legendák versenyében.
Hatásos sms-kampány zajlik a magyarországi választások második fordulója előtt: a cél, úgy tűnik, a Magyar Demokrata Fórum elismertségének aláásása, mert a párt egyelőre nem hajlandó megállapodást kötni a Fidesszel, mely egyedül valószínűsíthetően nem tudna kormányt alakítani.

A módszert az Open Society Archívum is dokumentálta a kampanyarchívum.hu-n. A dolog annyira működik, hogy az embert elkapja a tudományos ismeretterjesztők határtalan lelkesedése, miközben választ keres arra:


miért is ilyen hatásos a cucc?

Hogy mekkora körben terjednek ezek az üzenetek, nem tudni, de a módszer hatásosságát azon lehet lemérni, amilyen élesen az MDF reagált a dologra: Dávid Ibolya elnök külön tiltakozó cáfolatot adott közre a témában, majd a Fidesz-központot nevezte meg, mint a kampány kiindulópontját. Sőt a párt ismeretlen tettes ellen, rágalmazás vádjával büntető feljelentést tett.Nincs felmérés vagy kutatás arról, hogy a szavazókat mennyiben befolyásolja ez a kampány, de a még formálódó, új tudományág, a memetika kutatói valószínűleg jó példának találnák annak illusztrálására, hogy a gondolatok ugyanúgy küzdenek az emberi agyakban a túlélésért, mint


a biológiai világban a gének.

Ebben az esetben a "Dávid Ibolya áruló" gondolat példa arra, mit jelent a sikeres evolúció a gondolatok világában. A memetika elmélete Richard Dawkinstól származik. Mint ahogy a génnek, úgy a mémnek sincs pontos definíciója, de a lényeget nézve a mém olyan gondolatszilánkot jelent, amely utánzással kerül egyik elméből a másikba.

Mém lehet egy dallam, egy ruhaviselet, egy tradíció, vagy bármely legkisebb, önmagában értelmes gondolati egység, mely egyben utánozható – jelen esetben pedig egy politikai üzenet.

Dawkins az élőlényeket a gének "túlélőgépeiként" határozta meg, melyek révén az örökítőanyag újabb és újabb generációkba menti át magát. Viszont a mém túlélőgépe ebben az analógiában nem az emberi agy, hanem a pszichológiából ismerős kognitív séma, vagyis a tudatnak a jelenségek összefüggéseire vonatkozó modelljei.


Nézzük a konkrét példát!

Aki az április 9-i első fordulóban a Fideszt támogatta, annak tudatában kognitív disszonancia keletkezett. Vagyis kellemetlen feszültséget érzett, mikor azt volt kénytelen tapasztalni, hogy korábbi elképzeléseivel ellentétben az általa támogatott párt egyedül nem válthatja le a kormányt, hanem szövetségesre van szüksége.

A disszonanciát csak fokozta, hogy a "természetes koalíciós társnak" képzelt MDF nem volt hajlandó belemenni a dologba. Ismeretterjesszünk tovább! Normális emberi reakció, hogy a disszonanciát mindenki csökkenteni igyekszik, például azzal, hogy magyarázatot kreál a politikai konstellációra. Bemagyarázni magunknak valamit pedig könnyű, mikor kézügyben van egy jó séma – vagyis a mobilunkra épp most érkezett összeesküvés-elmélet.
Aki ilyen elméletet gyárt,

akkor a bonyolult, nehezen értelmezhető társadalmi folyamatokat megszemélyesíti, azaz úgy állítja be, mintha ezek a trendek néhány, rendkívül befolyásos személy alkuján múlnának.

Jelen esetben: fia megmentése érdekében Dávid Ibolya lepaktál az ellenféllel. Ráadásul a "gyermeke érdekében mindent feláldozó anya" a népmesékből és romantikus falvédő-történetekből ismerős kognitív séma – tehát háttérmagyarázatként kiválóan beválik, mert korábbi elbeszélésekből, tapasztalatunkból már eleve jelen van a tudatunkban. Ezzel a magyarázat össze is állt.

Az MDF-sms-ek utánzással, rekombinálódva, új és új változatokban terjednek egyik terjesztőtől a másikig, vagyis folyamatosan replikálják magukat. Ez a mém bizonyíthatóan sikeres: túlélőgépe egy összeesküvés-elmélet, továbbá külső feltételként evolúcióját az segíti, hogy szinte mindenki szeret a jólértesült ember szerepkörében pletykálkodni.

Hogyha az MDF minderre válaszolni akar, akkor valami olyan sms-t kéne kitalálnia, hogy Orbán és Dávid a háttérben tulajdonképpen rég megállapodtak arról, hogy a nyílt színen ütik-verik egymást csak azért, hogy a a baloldalra szavazókat átverjék a biztos MSZP-SZDSZ győzelem reményével.

Mostmár csak annyi a feladat, hogy ezt össze kell foglalni néhány köznapi szóban, 160 karakterben, és ismét tesztelni lehet a memetika- és az összesküvés-elméleti kutatások eredményeit.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!