2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
sipos.transindex.ro

ÉLETEK ÉS MÓDOK

Végvár, divatfőváros

Sipos Géza utolsó frissítés: 14:17 GMT +2, 2005. június 9.

Hogyan főzd le a ficsúrokat – ez is bóvli, persze, de határozottan izgalmasabb minőségű.


Végvár, New York. Telepesek alapították korábban lakatlan területre, az utcák derékszögben metszik egymást. Na meg a divat. A félreeső, Temesvártól 40 km-re délre fekvő községben minden Szerdán kirakodóvásár van. Az anekdota szerint az egyszeri krasznai asszony is így – nagybetűsen hangsúlyozva a vásár napját – kiáltott fel, mikor falujától jó messzire járva rádöbbent: Jesszus, Krasznán ma Kedd van!

Végvárott minden Szerdán van Kedd. Ilyenkor a község egyetlen templomához hasonlóan a település mértani középpontjában álló piactér megtelik mozgóárusokkal. Vastag nylonfóliát a földre, az asztalokra, tízméternyi hosszan, vastag halmokban, szivárványos rétegekben áll a ruha.

Persze mind használt. Az árak még a romániai nagyobb városok turkáló-dömpingjéhez képest is hihetetlenül alacsonyak: 100 ezer lejért, azaz 3 dollár 41 centért, vagyis 692 forintért négy-öt, szinte kifogástalan minőségű, azaz folt-, pecsét- és szakadásmentes inget, pólót lehet beszerezni. Egy nadrág ára 80-100 ezer pénz, alkudni lehet, annyi a cucc, hogy az árusok boldogak, ha minél többet rádsóznak – azzal is egyszerűbb szállítani a maradékot.

Ruhát csak nagy mennyiségben izgalmas vásárolni. Igen, drágám, kérem azt a nyakkendőt meg azt a két, vagy tizenkét szoknyát is, és hozzá két táskát, három övet és egy pár cipőt!

A használtruha-bolt az átlagfizetésből élők fogyasztói pszcihéjének nyugvópontja: itt nem szükséges mérlegre tenni minden fillért, félig tudat alá szorított fanyalgással távozni a boltból azért, mert egytucat tetszetős termékre maximum egy olyan jut, amit a bukszánk is elbír.

A Szerdázás egyedi jelenség. A por, a községek között ingázó, a portéka fölé görnyedő, vagy éppen a legújabb árleszállítást skandáló eladók arca mit sem változott az utóbbi száz évben, csak a vásárlók cserélődnek, na persze meg az áru, mely mostanság szinte mind márkás termék.


Jó cuccok tömege, már akinek a márkák fontosak.

És mindazoknak számítanak, akiknek tele a hócipőjük az egész országot elárasztó, az Peking-Isztambul-tengelyen érkező kínai-török hamisítványokkal, illetve egyszerűen a hangzatos név alatt forgalmazott, három hét alatt kilyukadó, három hónap alatt véglegesen kikopó bóvlival.

Ez is bóvli, persze, de határozottan izgalmasabb minőségű. Mázsaszámra áll a ruha a végvári főtéren, csak válogatni kell a színek, anyagok, fazonok és minták között. A turkálók paradicsoma vidékre költözött.

Album Classic Casuals, C&A, ESPRIT, GAP, Gina Benetti, Gin Tonic Casual, Hugo Boss, Lacoste, Lee Cooper, L.O.G.G., Seiden Sticker Accanto, Signum, Wrangler. Szem kell hozzá, ínyenc módjára kiszűrni a profi darabokat, de így is van esély az áldivatos ficsúrok lepipálására a korzón.

És ha tudná, hogy ő soha nem fogja megúszni ilyen olcsón – legföljebb ma, azaz Szerdán Végváron, az egy-két évvel ezelőtti divat metropoliszában.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!