2024. február 21. szerdaEleonóra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
sipos.transindex.ro

AZONNALI KÉRDÉSEK ÓRÁJA

Miért felez a Félsziget?

Sipos Géza utolsó frissítés: 12:48 GMT +2, 2003. június 3.

Szórakoztató programból mindkét helyen gyakorlatilag ugyanazt kapod -- ehhez képest eltörpül a tény, hogy a KMDSZ és a MIÉRT akár hír- és márkanév-bitorlással is vádolható.
Ha eddig nem tudtuk volna, hogy a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (aka: KMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) feltehetõen inkább az iraki felet pártolja az Államok és Nagy-Britannia hadmûvelete alatt, arról most többszáz reklámhordozóról fogunk értesülni. Mert a két szervezet bizonyára emiatt választotta nyári táborának nevéül a Félsziget nevet; vagyis nyilvánvaló az utalás a hírneves katari arab nyelvû hírtévére, az al-Dzsazírára, amely magyarul (minõ véletlen!) a nyári diáktábor nevével esik egybe. Remek dolog, hogy e két szervezet vezetõi ilyen nyíltan vállalnak szolidaritást az amerikai sajtó és közvélemény által némi joggal utált sajtóorgánummal.

Az összeesküvés-elméletek létrejöttének bemutatását félretéve a továbbiakban azt is el kell ismernünk, az még remekebb, hogy egyáltalán fesztiválfélét szerveznek, Kispál és a Borzzal, Vama Veche-vel és Sarmalele Reci-cel súlyosbítva. (Istenke, szólj és világosítsd meg, miért hívja meg minden erdélyi programszervezõ öt éve folyton-folyvást ugyanazokat a zenekarokat?)


De az a legremekebb,

hogy a tusványosi szervezõkkel karöltve részben egymásra szervezték a két fesztiválféleséget. Tán csak nem beszéltek össze? Valahogy így: adta-teremtette, münk ketten karöltve megmutatjuk ennek a koszos, rendetlen diákbandának! Tessék politikai meggyõzõdés szerint sorakozni, vagy ide mész, vagy oda! Ugyan szórakoztató programból mindkét helyen gyakorlatilag ugyanazt kapod, de le vagy magasról sz... eretve, lesz itt rend, bal, jobb, bal, jobb, elõre indulj, csõre tölts!, középen csak a birkák maradnak.

Ehhez képest eltörpül a tény, hogy a KMDSZ és a MIÉRT akár hír- és márkanév-bitorlással is vádolható. Aki 16 és 40 év közötti korú, valamint a Kárpát-medencében él, az ugyanis tudja, hogy Sziget Fesztivál csak egy van, mégpedig Budapesten, ugye ezt talán e két szervezet irodáiban, a Petõfi 21-ben és a Majális 60-ban is sejtik, tudják, az a város, fõváros a Duna partján. Amely folyamnak tényleg van egy szabadidõ-szigete. A Filatori-gátnál. Nos, az a Sziget. Ezerkilencszázkilencvenháromtól.


Persze, alulírott érti,

ún. poénkodás esete forog fenn, önirónia, hah! Ez a rendezvény csak nem elõre elhatározottan kicsike, szegényes és erdélyi? Mert ezt már a névben bevallja: nem egész, csupáncsak a fele (melyik?). Vagy azért, mert valószínûleg nem 300 ezren, hanem csak 3000-ren vesznek majd részt rajta (miért a pesszimizmus)? Azt is érteni vélem, szójáték akar a név lenni a marosvásárhelyi víkendtelep*, mint táborhelyszín jellegére. De az nem tagadható, hogy az elnevezés egy korábban legendás (ma már csak Európa egyik legjelentõsebbje) hírnevébõl, védjegyébõl akar profitálni.

Ugyan miért nem lehet új nevet, önálló márkát kiagyalni, és azt felfuttatni úgy, hogy annak két-három év múlva ne csak neve, hanem híre is legyen? A mostani megoldást, szervezõ hölgyek és urak, balkáni típusú stiklis kényelmességnek hívják. (Meg az elegancia hiányának.) Szerencséjük, hogy a Sziget programszervezõ iroda vezetõi – ha tudomást szereznek egyáltalán a fázáról – valószínûleg profi módjára legyintenek, röhögnek egyet, mondván: na gyerekek, ezzel is csak nekünk csapnak ingyenreklámot!


Ha ez a félig-márkabitorlás

két cég, egy nemzetközi súlyú multi és egy kis helyi játékos között történne meg, most az elõbbi logikus lépése a per volna (vagy legalábbis nyomatékos fenyegetés ezzel), amelyre a helyi rövid úton ráfázna. Ez a csapás ugyan minden bizonnyal elkerüli a MIÉRT-et és a KMDSZ-t. De ha mégsem, úgy drukkoljunk nekik, hogy az fesztivál-névváltoztatáson kívül az esetleges büntetésnek csak a felét legyenek kénytelenek kifizetni. Vagy csak az egy ezrelékét.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!