2024. február 21. szerdaEleonóra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
sipos.transindex.ro

46 NAP ALATT A FÖLD KÖRÜL

Pánikol az RMDSZ? Pedig csak félig volna rá oka

Sipos Géza utolsó frissítés: 18:27 GMT +2, 2004. október 21.

Szinte csak azzal nem vádolta meg az MPSZ-t legutóbb az RMDSZ, hogy Szász Jenciék ellopták a szövetség összes Túró Rudiját. Mi lehet a kirohanás hátterében? Az, hogy 15%-nyi RMDSZ-szavazó a bizonytalanokhoz vándorolt?





Hazudnak, szavazatokat bocsátanak áruba,

kockára teszik a jövőt, sárba tapossák többszáz ezer ember akaratát, közvetve szegénységbe taszítják a közösséget, rombolnak, hozzájárulnak a szülőföldről való elűzetéshez, elvesztették a velük rokonszenvező külföldi politikusok támogatását is –

– téved, aki azt feltételezi, fentebb egy Milosevics- vagy Csurka István-beszéd mondanivalóját foglaltuk össze, mert az RMDSZ ügyvezető elnökségének legutóbbi, MPSZ-ellenes nyilatkozatából emeltük ki a kulcsállításokat. (A How to Communicate for Dummies tankönyvbe illő produktum teljes szövegét innen lehet letölteni.)

Tegyük félre – a politikai bölcsességet leszámítva – sokmindenről árulkodó szöveget, hiszen azzal, aki "megdöbbenéssel veszi tudomásul" azt, ami februártól, az MPSZ alakulásától kezdve köztudott, ti. hogy a "választás szabadsága" jelszót zászlóra tűző szervezet nemcsak a helyhatósági, hanem a parlamenti választáson is indul, nincs igazán mit kezdeni.

Ám annál inkább meg lehet érteni, mi a magyarázata annak, hogy az ügyvezető elnökség fenyegetőző, a zsigeri félelmek felkeltésére apelláló szöveget bocsát közszemlére? Rendszerint az elbizonytalanodó, a lassan pánikba eső emberre jellemző az ilyen attitűd. Mi lehet a magyarázat?


Valószínűleg az,

hogy az RMDSZ megrendelésére készült két CCRIT (Etnikumközi Viszonyok Kutatóközpontja) tavalyi és idei felmérést összehasonlítjuk, kiderül, az ügyvezető elnökség tudatában van annak, hogy népszerűsége csökken, apad a választói lelkesedés – mint az alábbi ábráról kiderül:



Mint látható, ha a válaszadók teljes tömegére számoljuk ki az eredményeket, megnőtt a pártpreferenciájukat eltitkolók aránya, vagyis azok, akik nem tudom-mal reagáltak arra a kérdésre, kire voksolnának, ha jövő vasárnap lennének a választások, vagy teljesen elutasították a válaszadást.

A tavaly 222 megkérdezett volt ennyire titkolózó és/vagy bizonytalan, az idén már 358. Őróluk tehát tárgyszerűen nem tudni igazából semmit: sem azt, hogy elmennének-e szavazni, azt pláne nem, hogy az RMDSZ-re szavaznának-e.


Ennek következménye,

hogy az RMDSZ a pártpreferenciák között még őrzi első helyét, de 72 százalékról 56 és félre lecsúszni: jelentős különbség akkor is, ha a szokásos három százalékos hibahatárt beszámoljuk. Továbbá: a CCRIT közlése szerint az utóbbi évek felmérésében rendszeresen 15 százalék között mozog azoknak az aránya, akik biztosan nem hajlandók elmenni szavazni.

A két felmérés összevetéséből kiderül, az RMDSZ szavazói egyértelműen nem az MPSZ-hez vándoroltak – hiszen a másik pártra alig egy százaléknyian többen voksolnának, és nem is nagymértékben román pártokhoz, hiszen azok (a PSD, a PNL és a PD-re szavazni szándékozókat összeszámolva) alig 2 százalékkal növelték eredményüket.

Az RMDSZ tehát 15,3 százalékkal kevesebb biztos szavazót tudhat maga mögött, ami a 2000-beli 736 ezres szavazatmennyiséghez képest 112 ezres veszteséget jelent. Emiatt a jelenlegi 27-ről 22-23-ra apadhat a képviselőházi frakció, a szenátusi pedig 12 helyett kilenc-tízre. A fenti adatok természetesen


nagyon elnagyolt jellegűek,

hiszen a mandátumok sorsát a részvételi arány, azon belül is a magyar szavazók részvétele és arányaiban a többi romániai párt teljesítménye nagyban módosíthatja.

Többet tudhatnánk, ha az idén közölt felmérés regionális bontásban is közölné a választási kérdésre adott válaszok megoldását: mert ez a tavaly nyilvánosságra hozott füzetben szerepelt, az idén már nem (a kiadvány terjedelme száz oldalról 33-ra csökkent).

Logikus a következtetés, hogy ezek az adatok "érzékenynek" minősülnek, ezért nem kerül a közvélemény orra elé. Így az idén nem tudhatjuk, hogyan alakulnak a pártpreferenciák a Székelyföldön és a Partiumban, vagyis ott, ahol az RMDSZ ellenzéke a legerősebb támogatottságra számíthat – elvileg.


Mi bizonytalaníthatta el ilyen mértékben

a romániai magyarokat? Az RMDSZ politikája jórészt nem módosult: nem dolgozik sem jobban, sem rosszabbul, és kommunikációjának jól ismert unalma is a régi. Szász Jenő és a körülötte tömörülő politikusok sem mondanak sokkal többet, mint tavaly ilyenkor: ámde kiépítettek egy szervezetet, és egyre sikeresebben domborítanak az asztaltól elűzött, szegény rokon szerepében.

Ugyan nem sok eredménnyel, mert az RMDSZ – ismétlem, elnagyolt – összképe szerint egy százaléknyi pluszt gyűjtöttek be maguknak. Az MPSZ a nagy átlagban azt érte el, hogy jelentős mértékben növelte az "annyira bizonytalan vagyok, hogy inkább nem válaszolok" csoportját, de mást nemigen. Az elbizonytalanodó szavazókról érkező adatok érthető módon


nyugtalanítják az RMDSZ-t

– bár ha azt nézzük, hogy az ő szavazatukat leszámítva is 7 százalék körül teljesítene a magyar párt, akkor az még mindig túl van az 5 százalékos küszöbön, bár természetesen vékonyabb a "biztonsági tartalék".

Mi lehet a megoldás? Nincs sok idő, alig egy hónap van hátra a választásokig. A feladatra már nem ártana kampányszakértőket is alkalmazni – bár azt megtippelhetjük, hogy e kérdésre a Galaxis Útikalauz Stopposoknak jelszavával fognak válaszolni az ügyvezető elnökség tagjainak, vagyis: ne essetek pánikba! Márcsak azért sem, mert a kapkodás mellett ez a legunszimpatikusabb üzenet.

És már csak azért sem, mert ha nem vesz fel senki sem november 28-án, még mindig ott a földkörüli pálya.


A CCRIT felmérése A romániai magyar közvélemény
röntgenképe címmel 2003-ban október 10-24., illetve idén zeptember 18-28. között zajlott le. A megkérdezettek száma tavaly 1190, idén 1167 fő volt. A 2000-res választási eredmények az Országos Statisztikai Hivatal letölthető évkönyvéből származnak.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!