2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
sipos.transindex.ro

"EZ MOST ÉLŐ, VAGY IGAZI?"

A mouse természetrajza

Sipos Géza utolsó frissítés: 09:48 GMT +2, 2006. november 16.

A szerves egér praktikus, mert őt magát nem kell takarítani (csak utána, a nyomait), ebben az optikai fajtársára hasonlít. És azt is elmondjuk, hány pixeles az igazi hanyattegér.

Ha vidéken élsz, új értelmet nyer ez a kérdezz-felelek: – Mit csinálsz egész nap? – Fogtam egy egeret! A különben remekül kiépített, frissen kifestett, rádiómodemmel és állítható fényerejű spotlámpákkal felszerelt számítógépes klubban egerek vannak. Persze, ezzel nem mondtunk sokat, de az optikaiakat


szerves vegyületekből felépített példányok egészítik ki.

Megfigyelések szerint a szerves egér mozgási sebessége sokszorosan felülmúlja a görgős, illetve az optikai verzióét, akár öt-hatezer pixelt is megtesz egy-két másodperc alatt, és ezt akkor lehet pontosan lemérni, amikor apró, fülessapkát viselő mozdonyként elsuhan a képernyő mögött.

A szerves egér praktikus, mert őt magát nem kell takarítani (csak utána, a nyomait), ebben az optikai fajtársára hasonlít, és további előny, hogy nem áramot, hanem csak a tavalyelőtt őszről a padláson felejtett búzát fogyaszt. Mint jeleztük, önálló helyváltoztatásra képes (mi az hogy), akárcsak az infravörös, köznyelven rádióegér, amivel az ágyban fekve is lehet nyomni a Doomot.

Az első <i>mus digitalis</i>t Douglas Engelbart, a Stanford Research Institute
<br />
kutatója találta fel 1963-ban. A <i>mus digitalis globi</i> (golyós egér)
<br />
kifejlesztője Bill English, a Xerox PARC munkatársa. Az egér végső 
<br />
formáját a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) 
<br />
laborjában nyerte el, Jean-Daniel Nicoud professzor vezetésével, 
<br />
dizájner: André Guignard mérnök-órásmesterAz első mus digitalist Douglas Engelbart, a Stanford Research Institute
kutatója találta fel 1963-ban. A mus digitalis globi (golyós egér)
kifejlesztője Bill English, a Xerox PARC munkatársa. Az egér végső
formáját a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)
laborjában nyerte el, Jean-Daniel Nicoud professzor vezetésével,
dizájner: André Guignard mérnök-órásmester


Egérfélék (muridae) kutatásával foglalkozó szakemberek lapunk kérdésére megerősítették, hogy a háziegér (mus musculus) orra megnyúlt, farka hosszú, gyér szőrzetű, ebben feltűnően hasonlít a mus digitalis-ra, amit eddig szőrös kivitelben még nem dobtak a piacra, pedig a pink műboholy az év divatslágere. (A témában lásd még a minimál-rovat klasszikus kérdését: "ez most élő, vagy igazi?")


A mus musculus többnyire barnás színben kapható,

előnye, hogy plusz díjtétel és fuvarlevél nélkül házhoz is jön. A mus digitalis jobbára csak unalmas fekete vagy piszkosszürke színben kapható, igaz, ha elég hosszú ideig van a birtokunkban, a kezünkről ráragadó retekrétegek és a napfény hatására elszíneződhet; bundát cserél. Egyes élőhelyeken léteznek piros, kék és lila példányok is, valószínűleg azért, mert nem kell fedőszínnel rejtőzniük természetes ragadozóik elől, ezek rendszerint kisebb méretűek – az elővigyázatosság sosem árt.

Fontos még tudni, hogy a szerves alapú egeret nem szükséges folyton simogatni, tehát aki olyan háziállatot akar, amely nagyfokú önállóságra tör, válasszon inkább ilyet.

A mus musculus folyton növekvő metszőfoga miatt szinte állandó jelleggel rág, ebben némileg hasonlít a digitális verzióra, hisz a szilíciumos áramkörökben is vannak megszakításvezérlők (vagy micsodák). Az önállóságra törekvő szerves egér kedvenc foglalatossága éjjel három órakor diókkal focizni a padláson, és ha nagyon erős a zörgés, nem kizárt, hogy gólt is rúg. Ezt az információt szakértőink nem tudták sem megerősíteni, sem megcáfolni, mert egy fél éve folyton elfelejtenek elemlámpát beszerezni.

A Panzerkampfwagen VIII MAUS a 2. világháború legnehezebb, 188 
<br />
tonnás tank-prototípusa. A Ferdinand Porsche javaslatára tervezett
<br />
Maus első példánya 1943 decemberében készült el. A 10 méter hosszú,
<br />
 3,67 méter széles tankot 128 mm-es ágyúval szerelték, páncélzata
<br />
40-240 mm-es volt, súlya miatt bajos volt hidakon átvezetni.
<br />
A háború végére kilenc többé-kevésbé befejezett példánya készült el,
<br />
összesen 150-200-at terveztek gyártani belőle <i>(forrás: Wikipedia)</i>A Panzerkampfwagen VIII MAUS a 2. világháború legnehezebb, 188
tonnás tank-prototípusa. A Ferdinand Porsche javaslatára tervezett
Maus első példánya 1943 decemberében készült el. A 10 méter hosszú,
3,67 méter széles tankot 128 mm-es ágyúval szerelték, páncélzata
40-240 mm-es volt, súlya miatt bajos volt hidakon átvezetni.
A háború végére kilenc többé-kevésbé befejezett példánya készült el,
összesen 150-200-at terveztek gyártani belőle (forrás: Wikipedia)


Azt viszont bizonyossággal állítják,

hogy a mus musculus éjjelente felderítőútra indul, rendszerint az ajtótokba, ami a tok, az ajtó és az egész ház rendszeradminisztrátori jogokkal rendelkező felhasználóját álmából felveri (vö: Édes nyál csordult ki a júzer szája szélén). A szerves egér nagyon félénk, ijedős példány (digitális rokonai csak simán elromlanak), ezt onnan tudjuk, hogy szakértőink erélyesen megrugdosták az ajtótokot és hangosan káromkodtak egy sort, mire a jel/zaj arány átmenetileg az elviselhetőség határán alulra szorult.

Az elegánsabb megoldás beszerezni egy pár macskát.

Tapasztalatok szerint az előkelőnek hitt sziámi fajtából származók sem tartják alantas foglalkozásnak a vadászatot, és különös kegyetlenséggel képesek eljátszani az áldozattal, úgy mozgatva ide-oda, mint amikor valaki maszkolást készít Photoshopban. Ebben az alesetben nyer új értelmet a "hanyattegér" szakkifejezés.

Nem minden egeret képesek megfogni a macskák, de arra már van példa, hogy a billentyűzeten sétálva képesek levadászni a gépről a megfelelően le nem mentett, fontos dokumentumokat.

A fiatal és még tapasztalatlan macskák nem mindig tudják megcsípni a fiatal és még tapasztalatlan mus musculusokat, melyek a fogasról észvesztő sebességgel bemenekülnek a bejárati ajtó babszem méretű résébe, ahova azt hinnénk, egy ötödakkora darázs sem férne be. A rést ilyenkor szilíciumalapú üvegtörmelékkel vegyített gipsszel tömjük be, így a mus vagy kirágja magát a túloldalon, vagy peche van. A macskák ilyenkor órákig képesek lesni a betömött lyukat, mintha csak egy döglött linkre kattintottak volna.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!